Navigatie
Home
Over DTV-vzw
Nieuwsarchief

Weblinks
Contact
Agenda
24/10/24 Save the date


Klik hier voor een lijst met afgelopen evenementen.
Login
Gebruikernaam

Wachtwoord

Onthoud gegevens


Nog geen lid?
Klik hier om U te registreren.

Wachtwoord vergeten?
Vraag hier om een nieuw wachtwoord.
Sponsors
Met dank aan:
RDRTF
Het scouting team is zaterdag 3/10 in het rampgebied aangekomen, zij waren donderdagavond vertrokken uit Brussel samen met MSF.

Bij aankomst werd het snel duidelijk dat er relatief weinig acute crush patiënten te behandelen waren, hoofdzakelijk om twee redenen:

In de stad Padang zijn talrijke hoge gebouwen ingestort, maar de impact van de aardbeving was zo overweldigend dat de redding te laat kwam. Bij de aankomst van ons team lagen er jammer genoeg nog duizenden slachtoffers onder het puin. Er waren nergens tekens van leven meer te bespeuren, zodat de kansen om nog overlevenden te bergen zeer klein waren geworden. Vanaf maandag 5/10 zijn de reddingswerken dan ook volledig gestopt.
In de gebieden rond de stad, zijn de gebouwen van lichtere materialen opgetrokken, waardoor er daar ook minder crush patiënten voorkomen. De meeste slachtoffers daar vielen door verstikking tijdens grondverschuivingen. De reddingswerkers hebben een groot deel van dit gebied nog niet kunnen bereiken.

De levering van materiaal (dialysemachines, osmosetoestel, infuusvloeistoffen, bicarbonaat en mannitol) vertrekken vandaag (maandag) naar Indonesië.

Door het gebrek aan acute nierpatiënten heeft het Task Force team zich gericht op de chronische faciliteiten. Er was een actieve dialyse afdeling met 7 plaatsen in het ziekenhuis van Padang, de enige afdeling in een stad van 900.000 inwoners (en omgeving). De machines waren nog intact maar het gebouw was niet meer veilig en diende geëvacueerd te worden.

Samen met de Task Force werd dan eerst in een tent gedialyseerd en vanaf maandavond zullen ze verhuizen naar een veilig gebouw.

Om hulp te bieden bij de installatie van deze afdeling op de nieuwe locatie zullen Stefaan Claus en Peter Stockman enkele dagen ter plaatse blijven. Zij zullen ook de verstuurde Task Force apparatuur installeren en de plaatselijke mensen trainen in het gebruik ervan. Ook de fabrikant van onze verstuurde toestellen zal, op onze vraag, een Indonesische lesgever van Jakarta naar Padang sturen voor opleiding van de gebruikers. A. van der Tol neemt ook kontakt op met Dr. Sjakul Azmi, een Indonesische nefroloog uit Jakarta, om zijn collega’s van Padang te komen ondersteunen.

MSF zal actief blijven in het gebied om eerste medische hulp, psychologische ondersteuning en hulp te bieden voor de wederopbouw.

Met het uitzicht op de omvang van deze ramp waren vele vrijwilligers klaar om te vertrekken. Vanaf het begin waren er twee mogelijkheden, ofwel een enorm aantal fatale slachtoffers en dus weinig crush patiënten, ofwel een groot aantal geredde mensen onmiddellijk te behandelen voor crush. Spijtig genoeg voor de locale bevolking is de eerste optie de werkelijkheid geworden.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Waardering is alleen beschikbaar voor leden.

U dient in te loggen of aan te melden als lid om een Waardering op te kunnen geven.

Uitmuntend! Uitmuntend! 0% [Niet gekozen]
Heel goed Heel goed 100% [1 Keer gekozen]
Goed Goed 0% [Niet gekozen]
Middelmatig Middelmatig 0% [Niet gekozen]
Slecht Slecht 0% [Niet gekozen]