Navigatie
Home
Over DTV-vzw
Nieuwsarchief

Weblinks
Contact
Agenda


Klik hier voor een lijst met afgelopen evenementen.
Login
Gebruikernaam

Wachtwoord

Onthoud gegevens


Nog geen lid?
Klik hier om U te registreren.

Wachtwoord vergeten?
Vraag hier om een nieuw wachtwoord.
Sponsors
Met dank aan:
Aardbeving Haiti (4)
Earthquake HAITI on January 12, 2010
4th Communication Report by R. Vanholder-ISN/Renal Disaster Relief Task Force (RDRTF)

-Het eerste team keerde terug naar huis tussen zaterdag 22 en woensdag 26 januari. Deze waren: R. Caluwe (nefroloog), S. Claus en S. Maddens (dialyse verpleegkundigen) en P. Stockman (Dialyse technicus). Hun belangrijkste taken waren de evaluatie van de behoeften en de mogelijkheden voor dialyse (acuut en chronisch), de mogelijkheden van screening op nierfalen en identificatie van een dialyse afdeling waar de patiënten moesten worden gecentraliseerd. Ze waren vanaf het begin geconfronteerd met enorme problemen als gevolg van een gebrek aan lokale infrastructuur en chaos. Zij slaagden om een eenheid operationeel te krijgen binnen een week na de aardbeving, begonnen screening voor fundamenteel parameters van nierfalen (Crea en K) door chemische analyse, en preventieve vloeistof management. Aangezien er bijna geen andere middelen beschikbaar waren voor biochemische evaluatie, werd hun instrument al snel populair en veel gevraagd door de vele ziekenhuizen in Port-au-Prince.
- Logistiek werd zoals gebruikelijk ondersteund door Medecins Sans Frontières (MSF). Maar dit was niet eenvoudig, omdat bijna alle goederen moesten verscheept worden via de Dominicaanse Republiek, om daarna vervoerd te worden naar Haïti via bouwvallige wegen. Het alternatief was een luchtbrug, die eerst onmogelijk, daarna moeilijk en nu aanvaardbaar is.
- Het eerste team werd geleidelijk vervangen door een tweede en een derde team, bestaande uit twee MDS (een nefroloog, een intensivist), 4 verpleegkundigen en 1 dialyse technicus. De intensivist is vooral ingezet voor de stimulering van de screening langs de ziekenhuizen van de stad, niet alleen met de nadruk op nierfalen en de volume management, maar ook voor infecties en sepsis. Vanwege het groteaantal complexe wonden, zowel traumatische en chirurgische, verwachten wij een nieuwe golf van nier problemen in de volgende dagen. Het 3e team zal naar verwachting worden uitgebreid met twee Braziliaanse nefrologen (Rodrigo Bueno de Oliveira en Luiz Augusto Fernandes da Silva), met speciale expertise op infectie en intensive care. Zij zullen vandaag, 27 januari, uit Brazilië vertrekken.
- Vanaf de 23e januari s’avonds, hebben alle teams samen 54 patiënten behandeld door middel van dialyse. Sommige van deze herstelde zich snel. Verschillende patiënten waren comateus bij de start en herstelde hun bewustzijn na een paar uur dialyse.
- De lokale omstandigheden zijn nog steeds moeilijk met onvoldoende toezicht op de patiënten tijdens de nacht uit veiligheidsoverwegingen.
- Verschillende transporten van nefrologisch materiaal werden door Artsen zonder Grenzen verzonden, zowel naar Haïti als naar de Dominicaanse Republiek.
- Parallel aan Haïti, werden verscheidene AKI gevallen gesignaleerd in de Dominicaanse Republiek. De Dominicaanse nefrologische gemeenschap deed een enorme inspanning voor het organiseren van screening en behandeling. Deze actie werd gecoördineerd door de lokale nefroloog S. Rodriguez en ondersteund door B. Jaar, een Amerikaanse nefroloog van Haïtiaanse afkomst en L. Verhenne (Medecins Sans Frontières). Ook de hulp van S. Rodriguez bij de behandeling van inkomende goederen werd erg gewaardeerd.

27/1/2010
Ray Vanholder, Coordinator ISN/RDRTF

Vertaling Marc Martin en Luc Vonckx
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Waardering is alleen beschikbaar voor leden.

U dient in te loggen of aan te melden als lid om een Waardering op te kunnen geven.

Er zijn nog geen Waarderingen geplaatst.