Navigatie
Home
Over DTV-vzw
Nieuwsarchief

Weblinks
Contact
Agenda
24/10/24 Save the date


Klik hier voor een lijst met afgelopen evenementen.
Login
Gebruikernaam

Wachtwoord

Onthoud gegevens


Nog geen lid?
Klik hier om U te registreren.

Wachtwoord vergeten?
Vraag hier om een nieuw wachtwoord.
Sponsors
Met dank aan:
PERSBERICHT WILLEM KOLFF STICHTING
PERSBERICHT WILLEM KOLFF STICHTING
Kampen, 1 oktober 2013

De Willem Kolff Stichting mede-organiseert op 7 en 8 oktober a.s. twee bijzondere evenementen in Kampen en Groningen. Op maandag 7 oktober ontvangen Willem Johan Kolff en zijn vrouw Janke Kolff-Huidekoper postuum de Yad Vashem-onderscheiding in Kampen, op dinsdag 8 oktober staat het revolutionaire uitvinderswerk van Kolff en zijn kunstnier centraal bij een bijzonder studium generale in Groningen. Tevens zal hier de Kolff Prijs 2013 worden uitgereikt aan prof. dr. H. David Humes (VS) voor zijn pionierswerk op het gebied van cel-technologie in de strijd tegen nierfalen.

De Willem Kolff Stichting nodigt de media hierbij uit van beide evenementen verslag te doen. Voor nadere vragen kunt u contact opnemen met de Willem Kolff Stichting, directeur en Kolff-biograaf Herman Broers, tel: 06-23366394, info@willemkolffstichting.nl, www.willemkolffstichting.nl.


UITREIKING, MAANDAG 7 OKTOBER, RAADSZAAL KAMPEN, 15.30 uur:
Yad Vashem eert postuum Pim en Janke Kolff voor redden Joodse onderduiker in WO2


Het Joodse onderduikertje Erik Meijler (2e van rechts) in de oorlog in de zandbak van de familie Kolff in de Jan van Arkelstraat 22 in Kampen te midden van Jaap Kolff (r.), Adrie Kolff (2e van l.) en buurjongetje Wietze Hoekstra (l.). Een getuigenis van Erik Meijler over zijn redding, gekoppeld aan het terugvinden van deze foto door Kolff-biograaf Herman Broers, legden de basis voor toekenning door de staat Israël van een postume Yad Vashem-onderscheiding aan Pim en Janke Kolff op 7 oktober a.s.
(foto uit: Broers H.G., Dokter Kolff, kunstenaar in hart en nieren, B&Vmedia Kampen, 2011) www.dokterkolff.nl

Prof. dr. Willem Johan 'Pim' Kolff (1911-2009) en zijn vrouw Janke Kolff-Huidekoper (1913-2006) ontvangen postuum op maandag 7 oktober 2013 om 15.30 uur in de raadszaal van het stadhuis van Kampen samen de Yad Vashem onderscheiding van de staat Israël. Het echtpaar Kolff krijgt de onderscheiding als 'Rechtvaardige onder de Volkeren' voor het redden van het Joodse onderduikertje Erik Meijler (1938) tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De onderscheiding wordt in aanwezigheid van Erik Meijler, zijn familie en de Kamper burgemeester Bort Koelewijn uitgereikt door de Israëlische ambassadeur in Nederland Haim Divon. De oorkonde met medaille wordt in ontvangst genomen door de twee oudste kinderen van Pim en Janke Kolff, de in Groningen geboren en in Kampen opgegroeide Jaap ‘Jack’ Kolff (1938) en Adrie Burnett-Kolff (1940). Zij komen hiervoor over vanuit de Verenigde Staten en Engeland.
Mededeling voor de pers:
De uitreiking in de raadszaal in Kampen heeft een besloten karakter. Voor vertegenwoordigers van de media is het wel mogelijk hierbij aanwezig te zijn en opnames te maken. Mocht u van de ceremonie verslag willen doen, neem dan contact op met de Willem Kolff Stichting, directeur en Kolff-biograaf Herman Broers, tel: 06-23366394, info@willemkolffstichting.nl, www.willemkolffstichting.nl.DINSDAG 8 OKTOBER, BOVENZAAL OOSTERPOORT GRONINGEN, 16.00 UUR
Uitreiking Kolff Prijs 2013, studium generale over revolutionair nieronderzoek

Revolutionair nieronderzoek
Lezingen door Herman Broers en H. David Humes
Datum: Dinsdag 8 oktober 2013
Tijd & plaats: 16.00 - 18.00 uur | bovenzaal Oosterpoort, Trompsingel 27
Toegang: gratis

De wereldberoemde arts en uitvinder Willem Kolff legde de basis voor de kunstnier in Groningen. De Amerikaanse onderzoeker dr. H. David Humes trad in Kolffs voetsporen en bestrijdt (acuut) nierfalen met levende cellen als therapeutisch hulpmiddel.


Er zijn nog geen reacties geplaatst.
U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Waardering is alleen beschikbaar voor leden.

U dient in te loggen of aan te melden als lid om een Waardering op te kunnen geven.

Er zijn nog geen Waarderingen geplaatst.